У дитини свій шлях!


Легенда гуманної педагогіки, психолог,  педагог

 Шалва Амонашвілі стверджував: 

«Дитина народжується не для того, 

щоб продовжити ваш шлях. У неї є свій».


       Етимологічно слово «дитина» означає «нове буття». Ваші діти - це інше покоління. Вони не схожі на вас в дитинстві. Вони наділені винятковими здібностями, вміннями і талантами. І якщо ми не перебудуємо нашу свідомість, ми не дамо своїм дітям того виховання, яке вони хочуть отримати. Є кілька постулатів, ігноруючи які ми можемо нашкодити дитині.


       Пам'ятайте, що дитина народжується не для того, щоб продовжити ваш шлях. У неї є свій. Ми нервуємо, коли дитина вибирає не те, чого ми очікували, нав'язуємо професії, смаки, оцінки. Але їй потрібно дати можливість пройти свій шлях, прожити своє життя і виконати свою місію.
     
      Сприймайте дитину як явище у вашому житті. І ставитеся до неї відповідно - в першу чергу, без роздратування. Тому що, якщо мати або батько гнівається, не йдеться ні про яке виховання, тільки про руйнування вже створеного.

   Виховуйте своїх дітей без почуття власності. Щоб відбулося становлення особистості, їй потрібна свобода. Але, основні вимоги повинні бути! Вони встановлюють межи там де є загроза здоров'ю  або життю.  

      

     Підживлюйте дітей образами. Саме слово «виховання» означає «харчування особистості». А особистість харчується прикладами, образами. Подумайте, які якості ви хочете бачити у своїй дитині. І проявляйте їх самі, щоб вона засвоювала відповідну модель поведінки.

        

       

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Як любити свою дитину...